Mentorcentralen tilbyder helhedsorienteret støtte til børn, unge og familier

Hos Mentorcentralen forstår vi, hvor vigtigt det er med en stabil og nærværende støtte i hverdagen.

Hos Mentorcentralen tror vi på, at den bedste støtte tager udgangspunkt i hele familiens situation og de individuelle behov hos barnet eller den unge. Vores mål er at skabe varige forandringer gennem engageret og professionel indsats. Derfor tilbyder en helhedsorienteret indsats, der skaber sammenhæng og sikrer, at alle parter får den nødvendige hjælp til at trives og udvikle sig. Læs mere om vores indsatser indenfor Barnets lov herunder.

Kontaktperson til børn og unge

Tilbud: jf. BL § 32 stk. 1, nr. 3

Varighed: Varighed fastsættes efter aftale med sagsbehandler jf. handleplan.

Indhold

Mentorcentralen leverer kontaktpersoner til børn og unge, der har behov for støtte til at identificere og se egne ressourcer og potentialer.

Kontaktpersonen støtter den unge med at få indblik i elementer i den unges liv, der er gode for den unge.

Vi er meget opmærksomme på at etablere det rette match af kontaktperson til barnet eller den unge, fordi vi ved, at det rette match understøtter tillidsdannelse, som er afgørende for rammerne for succes, er til stede i et forløb. Vi vægter derfor også kontinuitet i relationen til den unge, da vi ved af erfaring at dette, er med til at skabe basis for opnåelse af handleplansmålene i de konkrete sager.
Kontaktpersonen fungerer ofte som en stabil og tillidsfuld voksen i den unges liv, der tilbyder positive oplevelser, og som den unge kan betro sig ubetinget til. Kontaktpersonen vil understøtte den unges generelle udvikling, evner til social kodning, og hensigtsmæssige adfærd.

Indhold

Kontaktpersonen arbejder ressource- og løsningfokuseret.

Vi værdsætter et tæt samarbejde med den unges nærmeste omsorgsnetværk, så der sigtes efter at fastholde en rød tråd mellem hjemmet, skolen, fritidslivet og i SFO eller klubregi.

Kontaktpersonen arbejder desuden opsøgende og netværksorienteret, til trods for at vi har nogle gode rammer i egne lokaler. Det betyder, at kontaktpersonen kan være med den unge på de forskellige områder, hvor det skønnes at den unge har et behov for støtte.
Vi har god erfaring med at kombinere kontaktpersonsordningen med øvrige indsatser der kan være omkring den unge, eller dennes familie. Vi indgår således dynamisk i dette samarbejde, sådan at mulighederne for at den unge opnår den ønskede selvstændighed og øgede trivsel højnes.

Indhold

Der kan iværksættes kontaktpersonsordning med kort varsel, hvis der er alvorlig risiko for, at barnets udvikling og trivsel er i fare.

VI sigter at iværksætte foranstaltning allerede i samme uge som vi får henvisningen, og senest indenfor 14 dage.

Indhold af konkrete forløb beror sig på individuel vurdering, samt ønsker fra sagsbehandler og kan bl.a. indeholde nogle af følgende elementer.

  • Fastholdelse i skole- og uddannelsessystemet
  • Fastholdelse eller påbegyndelse af en fritidsaktivitet (inkludering i sport og foreningsliv)
  • Yde råd og vejledning i forhold til valg af uddannelse
  • Skabe bæredygtige relationer
  • Forebygge risikoadfærd
  • Styrke egen selvkontrol
  • Skabe struktur og forudsigelighed

Kontaktpersoner og støtte til unge i alderen 18-22 år

Tilbud: Kontaktperson og andre former for støtte i forbindelse med ungestøtte jf. Barnets lov jf. BL §§ 114,2, 115,2, 116

Varighed: 6 mdr. med mulighed for forlængelse op til det 23. år

Formål

Kontaktpersoner til unge over 18 år, der har behov for støtte i overgangen fra ung til voksen.

Både til unge der har været anbragt eller har haft anden foranstaltning herunder også bekæmpelse af ungdomskriminalitet.

Kontaktpersonen hjælper den unge med at finde stabilitet og balance i sin hverdag. Vores arbejde er fokuseret på at støtte den unge i overgangen til et selvstændigt voksenliv. Det gør vi ved at tilbyde både støtte og træning samt ved at skabe forbindelse til relevante dele af samfundet, som kan hjælpe med at fremme den unges udvikling, trivsel og læring. Vi arbejder primært med anerkendende relationspædagogik, motiverende samtaler og eventuelt ADL (Aktiviteter i Daglig Liv).

Indhold

Kontaktpersonerne stræber efter at opbygge en tillidsfuld relation

– så den unge kan føle sig tryg nok til at tale om personlige og eksistentielle emner som følelser, identitet, seksualitet, selvværd og andre emner, der er relevante i ungdomsårene.

Mange af de unge, som modtager efterværn, har begrænsede forudsætninger for at forstå den verden, de skal navigere i.

Deres personlige netværk er ofte enten meget lille eller stort og overfladisk. I begge tilfælde mangler de ofte de muligheder for konstruktiv spejling, inspiration og målrettet vejledning, som kan hjælpe dem med at udvikle sig.

Efterværnet fokuserer på at støtte den unge i at udvikle sig både personligt, fagligt og socialt.

Det handler om at møde andre unge, opbygge stærke og sunde relationer, lære de sociale spilleregler i voksenlivet og finde og fastholde beskæftigelse eller uddannelse.

Efterværnet handler dermed om at styrke den unges evne til at mestre livets udfordringer på alle områder. Det kan være alt fra praktiske færdigheder som at lægge et budget, finde bolig, søge uddannelse eller job, forstå vaskeanvisninger og samlemanualer fra IKEA, til at forstå breve fra myndigheder som SKAT og kommunen. Efterværnet handler i sidste ende om at blive et selvstændigt voksent menneske, der har de samme muligheder som sine jævnaldrende.

Har du har spørgsmål angående Efterværnet, er du velkommen til at kontakte os.

Misbrugsvejledning

Tilbud: jf. BL § 32 stk. 1, nr. 8

Varighed: 13 uger med mulighed for forlængelse

Formål

Rusmidler er en del af ungdomskulturen, og kan for nogle unge udvikle sig problematisk og blive til decideret misbrug

Udover afhængighed kan forbruget medføre vidtrækkende, uoverskuelige konsekvenser for den unge.

Der er en stor sammenhæng mellem manglende modstandskraft overfor rusmidler, mistrivsel, udviklingen af et decideret misbrug.
Misbrugets ophav kan have mange årsager, som fx dysfunktionelle familiedynamikker, mistrivsel på arenaer den unge befinder sig i. Hos Mentorcentralen har vi tilknyttet en misbrugsbehandler, som har en et-årig uddannelse i at arbejde med LØFT, og som har arbejdet som misbrugsbehandler i 8 år.
Vi kan derfor tilbyde misbrugsvejledning i den unges nærmiljø, eller i et trygt miljø i vores lokaler.
Dette kan være som supplement til den interne kommunale behandlingsinstans, eller som tilbud om vejledning til at fastholde den unge ude af misbrug, efter evt. døgnbehandling, eller dagsbehandling.

Vi anbefaler, at misbrugsvejledningen ikke står alene, men at der er etableres en helhedsorienteret indsats.

Det er vores erfaring, at i de fleste tilfælde kan misbruget opfattes som et symptom på mistrivsel, hvorfor vi anbefaler at der som minimum indledningsvist sættes helhedsorienteret ind. Således vil en kontaktpersonsordning samt eventuelt øvrige foranstaltninger være understøttende for bearbejdelsen af de negative forhold, samt højne chancer for opdyrkningen af positive ressourcer.